Ensamheten och mörkret tvingade Matti att söka hjälp
Pandemin triggade igång Viktors ätstörning
Viktor hade precis landat i en ny tillvaro som ensamstående pappa när viruset kraftigt beskar hans vanliga liv.
Det tog inte lång tid innan bristen på struktur utlöste ångest – som i sin tur triggade igång en gammal ätstörning.
– Det är så mycket som svajar i livet nu.
Text: Anna Andersson
Illustrationer: Jenny Svenberg Bunnel
et var inte planerat när Viktor blev pappa. Det var en sommarromans som hade fått ett naturligt slut när tjejen han träffat flyttade tillbaka till staden där hon pluggade – men ställda inför obestridligt faktum gjorde de det bästa av situationen. Utan att vara tillsammans bodde de ihop under dotterns första år och sedan installerade de sig i varsin lägenhet nära varandra.
Så när 2020 började låg bitarna i Viktors liv skapligt på plats. Halvtid ensam med sitt barn men med ett socialt, utåtriktat jobb där han ordnar events, aktiviteter och seminarier inom branschen han verkar i. Middagar med vänner. Han hade också börjat dejta på Tinder – i februari hade han just träffat en tjej som det verkade stämma bra med. De tyckte om att ses.
Så kom då coronapandemin. Någon gång i andra veckan i mars blev de tillsagda att de fick sitta hemma och jobba men det var frivilligt – på hans kontor är de bara en handfull människor. De satte sig ändå hemma, om inte annat så för att undvika kollektivtrafiken.
Första tiden var intensiv, det gällde att ställa om och börja jobba digitalt. Det kostade på men gick förvånansvärt bra, är det något gott som kan komma ur detta så är det väl det, att så många möten kan skötas via nätet.
För att lätta på trycket överåt han
Sedan blev dottern sjuk, fick hög feber som inte ville ge med sig. Det visade sig att hon hade lunginflammation och ett rs-virus. Dessutom var Viktors föräldrar fast i Spanien. De hade åkt dit innan Europa hade förstått allvaret i vad som höll på att hända och nu satt Viktor i Sverige och såg allt fler gränser stängas och flighter ställas in.
För att lätta på trycket återföll han i ett beteende han under flera år haft under kontroll: han överåt.
– Hela livet har jag hanterat ångest med mat, det är som en krockkudde jag tar till. Nu var det som om jag hamnade i ett undantagstillstånd, där allt blev tillåtet – godis, kakor, glass…
Viktors ätstörning är varken anorexi eller bulimi. Han äter helt enkelt för mycket. När han som ung mådde dåligt drog han sig undan och bara tryckte i sig, vilket utlöste ytterligare ångest. Däremellan höll han nästan hela tiden på med olika bantningskurer och träningsprogram.
Han var i 25-årsåldern när han tog i problemet och började i terapi. Lärde sig att hantera stress, vikten av att regelbundet röra på sig, ha struktur på sin vardag. Han gick ner i vikt.
Sedan dess har det ”gått i vågor”. För fyra år sedan ramlade han dit i samband med en utmattningsdepression men sedan dess har han haft sin ätstörning under kontroll.
Efter ett par veckor var Viktors dotter frisk, hans föräldrar kom med ett av de sista flygen till Sverige och på jobbet har man fått snurr på de digitala verktygen.
Ätstörningen triggas av stress
Men stressen, en allmän, påfrestande oro, finns fortfarande kvar. För en handfull år sedan gjorde Viktor FN-tjänst i ett konfliktfyllt land och han känner igen stressen nu med den han levde med då.
– Inne på campen var vi trygga. Men det fanns hela tiden ett latent hot och så fort vi lämnade campen var det farligt på riktigt. Det gör att man aldrig riktigt slappnar av. Det var först när jag kom hem efter ett halvår som jag förstod det, det kändes i kroppen. Det är en erfarenhet jag har nytta av nu.
Han beskriver det som att det nu ligger en våt filt över tillvaron. Inget är roligt, det går inte att göra några planer. Men äta kan man alltid göra.
– Jag är glad att det inte är alkohol i alla fall, det håller jag mig borta ifrån.
Ensamheten är uthärdlig, inte minst eftersom han har sin dotter på halvtid – även om det inte alltid är väldigt stimulerande att tillbringa så mycket tid ensam med ett litet barn, erkänner han. Han kan sakna närheten med en annan vuxen människa men orkar inte riktigt ta tag i det. Relationen som knoppade i februari rann ut i sanden. De fick båda för mycket coronarelaterat att hantera på respektive jobb och hemmafronter. Att ge sig ut på Tinder igen tar emot.
– Vem orkar visa upp sitt bästa jag nu? Man vill gå direkt till mysbyxor i soffan-stadiet. Det är tröst och omtanke man vill ha.
Fotnot: Viktor heter egentligen något annat.
Känner du mycket oro och stress just nu? Sök stöd
• De som svarar på Röda korsets hjälplinje har utbildning i psykologisk första hjälpen.
Telefon: 0771 900 800
• Nattetid (mellan kl 21 och 06) kan du ringa Jourhavande medmänniska.
Telefon: 08-702 16 80
• Du kan också chatta med Jourhavande medmänniska
• Till Svenska kyrkans SOS kan antingen ringa eller skriva.
Telefon: 0771-800 650
Eller skriv till deras webbtjänst: sos.svenskakyrkan.se
• Vårdguiden 1177 har också råd till dig som är orolig, vad du kan göra och var du kan vända dig.